Spune-le prietenilor:

Sütlü Soğuk Baklava – Baklava Rece cu Lapte

Dacă iubești baklavaua clasică, dar îți dorești o variantă mai ușoară, cu un gust delicat și o textură cremoasă, atunci trebuie să încerci Sütlü Soğuk Baklava! Această reinterpretare modernă a faimoasei baklavale se remarcă prin stratificarea crocantă a foilor de aluat, umplutura generoasă de fistic și baia de lapte cu aromă subtilă de cacao. Este un desert perfect pentru zilele călduroase, servit rece, direct de la frigider.

15

Număr porții

3-4 ore

Timp gătire

Turcească

Tip bucătărie

Ingrediente

Pentru foi și stratificare, urmează această rețetă:  [link către foi de baklava].

  • 15 foi de baklava (pentru stratul de bază)
  • 250 g unt topit (pentru ungerea foilor)
  • 200 g fistic măcinat
  • 17 foi de baklava (pentru stratul superior)

Pentru șerbet:

  • 600 ml lapte
  • 350 g zahăr
  • 200 g frișcă lichidă

Pentru finalizare:

  • 2 linguri cacao cernută
  • 50 g fistic măcinat
  • ciocolată rasă

Sau

  • Nesquik

Mod de preparare

Pregătirea stratificării

Pregătirea foilor – Așază primele 15 foi de baklava într-o tavă, unse fiecare cu unt topit.

Adăugarea fisticului – Presară uniform fisticul măcinat peste stratul inferior de foi.

Stratul superior – Continuă cu 17 foi de baklava, unse fiecare cu unt topit, pentru a închide compoziția.

Coacerea

Porționare – Taie baklavaua în pătrate sau romburi, folosind un cuțit bine ascuțit.

Coacere – Preîncălzește cuptorul la 170°C și coace timp de 50-60 de minute, până când foile devin aurii și crocante.

Siropul și însiroparea

Pregătirea siropului – Pune laptele, zahărul și frișca lichidă într-o cratiță și încălzește la foc mediu, amestecând constant până când zahărul se dizolvă complet. Nu lăsa să fiarbă, cât să se dizolve zahărul. Siropul trebuie să fie rece înainte de a fi turnat peste baklava.

Răcirea baklavalei – După ce scoți baklavaua din cuptor, las-o să stea 10 minute la temperatura camerei.

Însiropare – Toarnă siropul rece peste baklavaua caldă și lasă să se absoarbă complet înainte de a o da la frigider pentru câteva ore.

Tips & Tricks

Servirea

Răcire – Lasă baklavaua să se răcească la temperatura camerei, apoi dă tava la frigider pentru 2-3 ore.

Decorare – Presară cacao cernută, ciocolată și fistic măcinat deasupra, pentru un aspect elegant și un plus de savoare.


Sfaturi și trucuri pentru o baklava perfectă

Foile trebuie să fie foarte bine unse cu unt, pentru a deveni crocante și a nu se lipi între ele.

Toarnă siropul cald peste baklavaua valdă pentru o absorbție optimă.

Lasă desertul la frigider minim 2 ore înainte de servire, pentru a absorbi aromele și a obține acea textură cremoasă specifică.


Sütlü Soğuk Baklava este o alternativă răcoritoare și sofisticată la rețeta tradițională de baklava. Gustul său delicat, combinat cu textura crocantă și aroma subtilă de cacao, transformă acest desert într-un adevărat răsfăț. Perfectă pentru zilele călduroase sau ocazii speciale, această baklava rece va impresiona cu siguranță orice iubitor de dulciuri.

Încearcă rețeta și bucură-te de un desert de inspirație otomană, reinterpretat într-o manieră modernă! 🍽️✨

Imagine WhatsApp 2025-03-05 la 10.58.49_b1b8bfe1 (1)

Dă share prietenilor:

Facebook
X
WhatsApp
Email

Spune-ți părerea

0 0 voturi
Evaluați rețeta
guest
0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Din aceeași categorie

0
Mi-ar plăcea să-mi spui părerea ta despre rețetă. Te rog să lași un comentariu.x
()
x