Spune-le prietenilor:

Mantar Çorbası (Supă de ciuperci)

Aroma delicată a ciupercilor proaspăt sotate, textura fină și cremoasă și gustul echilibrat din această supă sau alegere perfectă pentru zilele răcoroase. Este o rețetă tradițională turcească, apreciată pentru simplitate și savoarea sa. Fie că o servești la prânz sau la cină, această supă va fi mereu reconfortantă și plină de gust. Se prepară rapid, cu ingrediente accesibile, și poate fi adaptată ușor după preferințele fiecăruia.

Cremoasă, Delicată și Aromată

4

Număr porții

20 de minute

Timp gătire

Turcească

Tip bucătărie

Ingrediente

  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă mică
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 linguri de făină
  • 300 g ciuperci (champignon sau mix de ciuperci)
  • 1 lingura unt
  • 1 litru apă sau supă de pui/legume
  • 200 ml smântână pentru gătit
  • 1 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper negru
  • 2-3 foc mărar proaspăt tocat

Mod de preparare

 Pregătirea ingredientelor
Curăță ceapa și usturoiul și toacă-le mărunt. Curăță ciupercile cu un prosop umed sau decojește-le ușor dacă este nevoie. Taie ciupercile în felii subțiri sau cubulețe, în funcție de preferință.

 Călirea cepei și usturoiului
Pune o oală pe foc mediu și adaugă uleiul de măsline. Când uleiul sa încins, adaugă ceapa tocată și călește-o 2-3 minute până devine ușor aurie. Adaugă usturoiul și mai gătește 30 de secunde, amestecând continuu, pentru a nu se arde.

 Gătirea ciupercilor
Adaugă ciupercile feliate în oală. Amestecă și lasă-le să se gătească 7-8 minute, până când se lasă lichidul și se înmoaie ciupercile.

Adăugarea făinii
Pune untul peste ciuperci și lasă-l să se topească. Adaugă făina și amestecă rapid, astfel încât să îmbrace toate ingredientele. Gătește 1 minut, amestecând continuu, pentru a elimina gustul de făină crudă.

Adăugarea lichidului
Toarnă treptat apa sau supa de pui/legume, amestecând constant pentru a evita formarea cocoloașelor. Lasă supa să fiarbă la foc mic timp de 10 minute, amestecând din când în când.

Încorporarea smântânii
Într-un bol separat, pune smântână și adaugă treptat un polonic din supa fierbinte. Amestecă bine pentru a aduce smântâna la aceeași temperatură cu supa, astfel încât să nu se taie. Toarnă amestecul de smântână în oală, amestecând continuu.

Finalizarea supei
Mai lasă supa să fiarbă 3-4 minute la foc mic, apoi adaugă sărea și piperul. Amestecă bine, oprește focul și presară mărarul tocat fin.

Imagine WhatsApp 2025-03-07 la 09.18.30_f18a8da2 (1)

Tips & Tricks

Sfaturi utile

  • pentru o textură mai fină pot blendui supa după ce este gata
  • dacă vrei să fie mai densă folosește mai puțină apă sau mai multă făină
  • pentru un gust mai intens folosește supă de pui în loc de apă
  • dacă îți place un gust mai bogat, poți adăuga parmezan ras la servire
  • se poate înlocui mărarul cu pătrunjel sau cimbru după preferințe

Această supă de ciuperci este exemplul perfect de preparat simplu, dar deosebit de aromat, inspirat din bucătăria turcească. Se remarcă prin cremozitatea sa și gustul echilibrat, fiind o opțiune excelentă pentru oricine dorește o masă caldă și reconfortantă. Poate fi servită ca fel principal, alături de pâine prăjită sau crutoane crocante, sau poate fi introdusă ca antreu într-un meniu mai complex. Prepar-o și bucură-te de un gust autentic, bogat și delicios. Afiyet olsun!

9e984dd0-9d2b-46cf-bbf2-a034375c7722 (1)

Dă share prietenilor:

Facebook
X
WhatsApp
Email

Spune-ți părerea

0 0 voturi
Evaluați rețeta
guest
0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Din aceeași categorie

0
Mi-ar plăcea să-mi spui părerea ta despre rețetă. Te rog să lași un comentariu.x
()
x