Spune-le prietenilor:

Pasta de ardei copți cu nuci – Rețeta autentică turcească

Dacă iubești gustul ardeilor copți și aromele mediteraneene, atunci trebuie să încerci această pastă de ardei copți cu nuci (Köz Biber Ezmesi). Originară din Turcia, este o delicatesă servită ca aperitiv, întinsă pe pâine crocantă sau ca sos lângă fripturi la grătar. În doar câteva minute, obții un preparat spectaculos – sănătos, colorat și plin de savoare.

Köz Biber Ezmesi

4

Număr porții

20 de minute

Timp gătire

Turcească

Tip bucătărie

Ingrediente

  • 6 ardei capia copți (sau congelați și scurși)

  • 1 cană miez de nucă (prăjit ușor)

  • 1 lingură pastă de roșii

  • ½ cană ulei de măsline extravirgin

  • 1 legătură mică pătrunjel proaspăt

  • 1 legătură mică busuioc + mentă proaspete ( sau uscate)

  • 1 linguriță fulgi de ardei iute

  • 1 linguriță chimion măcinat

  • 1 linguriță sare

  • ½ linguriță piper negru

  • Opțional: un praf de boia dulce sau afumată

Mod de preparare

Coacerea și curățarea ardeilor

Spălați bine ardeii capia și puneți-i la copt pe grătar, plită sau în cuptor (220°C) până când coaja se înnegrește și se desprinde ușor.

După coacere, puneți-i într-un bol și acoperiți-i cu folie alimentară sau capac timp de 10 minute – acest pas ajută la desprinderea mai ușoară a cojii.

Curățați ardeii de coajă și semințe, având grijă să păstrați sucul lăsat de aceștia (pentru extra aromă).

Pregătirea ingredientelor

Prăjiți ușor miezul de nucă într-o tigaie uscată, doar 2-3 minute, pentru a elibera aroma. Spălați și tocați fin pătrunjelul, busuiocul și menta.

 Mixarea pastei

Într-un robot de bucătărie, adăugați ardeii copți curățați, nucile prăjite, pasta de roșii, uleiul de măsline, verdețurile și condimentele.

Mixați scurt, până când obțineți consistența dorită:

    • fină – pentru o cremă delicată, perfectă pentru tartine.

    • ușor granulată – pentru o pastă rustică, cu textură.

 Servirea

  • Transferați pasta pe un platou, stropiți cu puțin ulei de măsline și presărați fulgi de ardei iute, dacă doriți o notă picantă în plus.

  • Se servește cu pâine proaspătă, lipii, crackers sau ca sos pentru fripturi la grătar.

Tips & Tricks

  • Folosiți ardei capia dulci și bine copți pentru un gust intens.

  • Nucile ușor prăjite dau un plus de aromă și savoare.

  • Puteți adăuga puțină boia afumată pentru o notă rustică.

  • Se păstrează în frigider 3-4 zile, în borcan cu capac.


De ce să încerci această rețetă?

Această pasta de ardei copți cu nuci – Köz Biber Ezmesi este mai mult decât un aperitiv, este o călătorie culinară în inima bucătăriei turcești. Se prepară ușor, arată spectaculos și poate fi adaptată în funcție de gust, de la fină ca o cremă, până la rustică și ușor crocantă.

Pasta de ardei copți cu nuci – Rețeta autentică turcească

Dă share prietenilor:

Facebook
X
WhatsApp
Email

Spune-ți părerea

0 0 voturi
Evaluați rețeta
guest
0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Din aceeași categorie

0
Mi-ar plăcea să-mi spui părerea ta despre rețetă. Te rog să lași un comentariu.x
()
x