Spune-le prietenilor:

Pandișpan cu struguri caramelizați

Toamna ne aduce în dar cele mai dulci și aromate fructe, iar strugurii sunt vedetele sezonului. Ce poate fi mai plăcut decât o prăjitură pufoasă, aerată, care îmbină simplitatea pandișpanului cu rafinamentul strugurilor caramelizați? Acest desert este ideal pentru mesele de familie, pentru un moment dulce la cafea sau chiar pentru ocazii speciale. Nu ai nevoie de experiență în bucătărie, îți explic pas cu pas fiecare detaliu, astfel încât rețeta să îți iasă perfect chiar dacă ești la început.

Prăjitura de toamnă care te cucerește!

7

Număr porții

1h

Timp gătire

românească

Tip bucătărie

Ingrediente

  • 4 ouă mari
  • 150 g zahăr

  • 100 g făină

  • 1/2 linguriță praf de copt (opțional, pentru siguranță)

  • 1 linguriță esență de vanilie

  • 1 lingură ulei sau unt topit

  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie

  • 300–400 g struguri, albi sau negri, tăiați în jumătăți

  • 1 lingură amidon de porumb (pentru struguri)

  • Zahăr pudră pentru decor

  • 2-3 linguri zahăr (pentru caramel)
  • 100 g struguri (pentru caramel)

Mod de preparare

Se pregătește blatul de pandișpan. Albușurile se separă de gălbenușuri, iar albușurile se bat spumă cu un praf de sare, adăugând treptat jumătate din cantitatea de zahăr până când se obține o bezea fermă și lucioasă.

Gălbenușurile se bat separat cu restul de zahăr până devin cremoase și deschise la culoare, apoi se adaugă vanilia, coaja de lămâie și uleiul topit. Acestea se încorporează cu grijă în bezea, amestecând ușor, cu mișcări de jos în sus, pentru a păstra textura aerată.

Făina, amidonul și praful de copt, dacă se folosește, se cern și se adaugă treptat în compoziție, amestecând delicat pentru a nu pierde volumul. Aluatul se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, de aproximativ 20x30 cm, și se nivelează. Deasupra se așază strugurii amestecați cu amidonul, distribuiți uniform și apăsați ușor în compoziție.

Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 180°C și se coace timp de 35–40 de minute, până când prăjitura trece testul scobitorii și pandișpanul este frumos crescut și ușor rumenit. După coacere, se lasă să se răcească în tavă.

Se spală bine restul de strugurii, se taie în jumătăți și se îndepărtează sâmburii dacă există, apoi se lasă deoparte. Între timp, într-o tigaie antiaderentă se pune zahărul și se lasă la foc mediu până când se topește și capătă o nuanță aurie. Pentru un luciu frumos se poate adăuga o linguriță de unt, apoi se pun strugurii și se amestecă ușor timp de unul-două minute, astfel încât să fie bine acoperiți cu caramel, apoi ii puneți peste pandișpan si pudrați cu zahăr.

apoi se pudrează cu zahăr și se poate decora cu struguri proaspeți sau frunze de mentă pentru un aspect elegant.

Tips & Tricks

Trucuri și sfaturi 

  • Bate bine albușurile, aerul prins în ele este „secretul” pandișpanului pufos.

  • Nu amesteca energic după ce ai pus făina, ci cu mișcări lente, ca să nu pierzi aerul. De jos în sus.

  • Dacă vrei o prăjitură mai umedă, adaugă 2 linguri de lapte la compoziție.

  • Pentru un plus de crocant, poți presăra migdale feliate între struguri.

  • Nu lăsa caramelul să se ardă, altfel devine amar.

Această prăjitură cu pandișpan și struguri caramelizați este dovada că din ingrediente simple se poate naște un desert spectaculos. Blatul pufos, strugurii suculenți și caramelul lucios creează împreună o prăjitură care nu doar că arată minunat, dar și cucerește prin gust. Fie că o faci pentru familie, prieteni va fi cu siguranță apreciată și reținută.

Pandișpan cu struguri caramelizați

Dă share prietenilor:

Facebook
X
WhatsApp
Email

Spune-ți părerea

5 1 vot
Evaluați rețeta
guest
1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Din aceeași categorie

1
0
Mi-ar plăcea să-mi spui părerea ta despre rețetă. Te rog să lași un comentariu.x
()
x