Spune-le prietenilor:

Nalangâte dobrogene

De câte ori plouă, îmi aduce aminte de mama. Nu știu dacă ploaia are un gust anume, dar pentru mine miroase a vanilie și a nalangâte proaspăt prăjite. Erau zilele acelea când vântul sufla dinspre pădure, norii se lăsau grei peste sat, iar mama scotea castronul mare, ouăle și cana cu lapte, daca nu aveam lapte punea apă. Amesteca repede, fără rețetă scrisă, doar cu ochiul ei de femeie gospodar. Spunea mereu: „făină cât cuprinde, până se îngreunează lingura”. Și dintr-un nimic făcea o bucurie caldă, care umplea casa.

Rețeta mamei, cu gust de ploaie și copilărie!

14

Număr porții

20 de minute

Timp gătire

românească

Tip bucătărie

Ingrediente

  • 2 ouă
  • 250 ml lapte
  • 2 linguri zahăr
  • 1plic zahăr vanilat sau 1 linguriță esență de vanilie
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu stins cu câteva picături de oțet sau zeamă de lămâie
  • un praf de sare
  • aproximativ 250–280 g făină (în funcție de mărimea ouălor)
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Se sparg ouăle într-un bol și se bat ușor cu telul, cât să se omogenizeze. Se adaugă zahărul, zahărul vanilat și sarea, apoi se toarnă laptele, amestecând continuu. Într-o linguriță se stinge bicarbonatul cu câteva picături de oțet sau zeamă de lămâie și se adaugă imediat în compoziție, acest pas face nalangâțele mai pufoase și le ajută să crească frumos.

Se pune treptat făina, câte două-trei linguri o dată, amestecând cu telul sau o lingură de lemn. Aluatul trebuie să curgă mai greu de pe lingură, să fie mai gros decât cel de clătite, dar nu atât de tare încât să se rupă în bucăți. Dacă e prea subțire, mai adaugi puțină făină; dacă e prea gros, un strop de lapte.

Într-o tigaie largă se pune uleiul la încins, cam de un deget, cât să acopere jumătate din grosimea nalangâtelor. Când uleiul e bine încins (poți testa cu o picătură de aluat, dacă sfârâie, e gata), se toarnă cu lingura compoziția, formând turtițe rotunde.

Se prăjesc la foc potrivit, nu mare, ca să nu se ardă la exterior și să rămână crude în mijloc. Când devin aurii, se întorc pe cealaltă parte și se mai lasă câteva clipe.

Se scot pe un șervețel de hârtie, care va absorbi uleiul în exces. Cât sunt calde, se pudrează cu zahăr sau se servesc simple, lângă un pahar de lapte ori un bol mic de dulceață de vișine.

Tips & Tricks

Trucuri și sfaturi

  • Dacă vrei nalangâte mai pufoase, lasă aluatul să se odihnească 10 minute înainte de prăjire.
  • Nu turna prea mult aluat deodată în tigaie, se vor prăji inegal.
  • Pentru un gust discret de copilărie, adaugă în compoziție o linguriță de rom sau coajă rasă de lămâie.
  • Dacă le vrei mai ușoare, poți coace nalangâțele într-o tigaie antiaderentă, cu doar câteva picături de ulei.

Întrebări și răspunsuri

Se pot face și sărate?

Da, doar omite zahărul și vanilia și adaugă un praf de piper sau brânză rasă.

Cum știu că uleiul e suficient de încins?

Când o picătură de aluat se ridică imediat la suprafață și începe să sfârâie frumos.

Pot să le păstrez pentru a doua zi?

Da, dar sunt cele mai bune calde. Dacă totuși rămân, acoperă-le cu un prosop curat, să nu se întărească.

Fiecare nalangâtă e o amintire prăjită în ulei și timp. Nu e o rețetă de carte, ci una de suflet. Poate nu iese la fel ca la mama, dar mirosul… acela e același. Și într-o lume grăbită, e bine să mai lăsăm tigaia pe foc doar ca să ne aducem aminte de unde venim.

Nalangâte

Dă share prietenilor:

Facebook
X
WhatsApp
Email

Spune-ți părerea

0 0 voturi
Evaluați rețeta
guest
0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Din aceeași categorie

0
Mi-ar plăcea să-mi spui părerea ta despre rețetă. Te rog să lași un comentariu.x
()
x