Spune-le prietenilor:

Lahmacun – Pizza Turcească cu Carne Tocată

Lahmacun este un preparat tradițional turcesc, asemănător unei pizza subțiri, dar cu un topping savuros din carne tocată, legume și condimente orientale. Este ușor de preparat acasă și se servește cel mai bine cu lămâie și pătrunjel proaspăt sau salată de ceapă roșie.

Un deliciu turcesc crocant și aromat

12

Număr porții

40 minute

Timp gătire

Turcească

Tip bucătărie

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 2 căni de apă (500 ml)
  • 1 cană de lapte (250 ml)
  • ½ cană de ulei (125 ml)
  • 1,5 linguri de sare
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 kg făină (aproximativ)

Pentru umplutură:

  • 700 g carne tocată (de preferat cu puțină grăsime)
  • 2 cepe mari
  • 3 căței de usturoi
  • 4 ardei proaspeți
  • 8 ardei iuți verzi (opțional, dacă aveți copii)
  • 3 roșii coapte
  • 2 linguri sos de roșii
  • 1 lingură sos de ardei
  • ½ legătură pătrunjel
  • ½ ceașcă de ceai cu ulei (65 ml)
  • 1 linguriță piper negru
  • 1,5 linguri sare
  • 1 ceașcă de ceai cu apă (125 ml)

Mod de preparare

 Pregătirea aluatului

Într-un bol mare, amestecă apa, laptele, uleiul, sarea și zahărul. Adaugă treptat făina și frământă până obții un aluat elastic, similar cu cel de pâine. Acoperă-l și lasă-l la odihnit 10 minute.

 Prepararea umpluturii

Toacă mărunt ceapa, usturoiul, ardeii și roșiile sau procesează-le în robotul de bucătărie. Adaugă pătrunjelul tocat fin, sosurile, condimentele, uleiul și amestecă bine. La final, adaugă carnea tocată și încorporează totul până obții o pastă omogenă.

 Formarea și coacerea lahmacunului

Împarte aluatul în bile de mărimea unei mandarine. Întinde fiecare bilă pe un blat presărat cu făină, formând foi subțiri. Întinde un strat subțire de umplutură pe fiecare și nivelează-l cu dosul unei linguri.

Coace-le pe o tavă încinsă, într-un cuptor preîncălzit la 220°C, timp de 7-10 minute, până când marginile devin aurii și crocante.

Imagine WhatsApp 2025-03-05 la 12.33.30_a55a377d (1)

Tips & Tricks

Trucuri și sfaturi pentru un Lahmacun perfect

  • Aluatul potrivit: Frământă aluatul până devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Dacă este prea tare, adaugă puțină apă caldă, dacă este prea moale, mai presară făină.
  • Gust autentic: Pentru un plus de aromă, puteți adăuga o linguriță de chimion în compoziția de carne. Acest ingredient este folosit în rețeta originală turcească.
  • Frăgezimea cărnii: Dacă vrei ca umplutura să fie mai succulentă, poate adăuga câteva lingui de apă minerală în amestecul de carne.
  • Mod de servire: Lahmacun se servește cald, rulat, alături de felii de lămâie, pătrunjel proaspăt și ceapă cu sumac. O poți însoți cu ayran pentru o experiență autentică.

 

Lahmacun este o rețetă tradițională turcească, ușor de preparat acasă, ideală pentru iubitorii de preparaturi cu aluat și carne tocată bine condimentată. Fie că îl servești simplu sau cu legume proaspete și lămâie, gustul său unic te va purta direct pe străzile Istanbulului. Poftă bună!

6824a5fe-61dc-48d8-b616-382c18673134 (1)

Dă share prietenilor:

Facebook
X
WhatsApp
Email

Spune-ți părerea

0 0 voturi
Evaluați rețeta
guest
2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Din aceeași categorie

2
0
Mi-ar plăcea să-mi spui părerea ta despre rețetă. Te rog să lași un comentariu.x
()
x