Spune-le prietenilor:

Aripioare pe grătar în 3 marinade: fresh, picant și exotic

Puține lucruri mai aduc atâta poftă ca un grătar încins și o tavă plină cu aripioare rumenite. Fiecare are gustul lui preferat, de la aromele verzi și proaspete până la cele picante sau ușor dulci. Așa că m-am gândit să împac toate gusturile: am pregătit trei marinade complet diferite, una cu ierburi și lămâie, alta cu boia și miere, și una cremoasă cu iaurt și curry. Se fac simplu, cu ce ai prin casă, iar rezultatul e spectaculos: aripioare suculente, rumenite frumos și parfumate exact cât trebuie.

Trei arome, o singură dorință: să miroasă a vară

6

Număr porții

2 și 30 de minute

Timp gătire

Reinterpretare

Tip bucătărie

Ingrediente

Marinadă mediteraneană (verde, fresh)

  • 500g aripioare de pui
  • 4 linguri ulei de măsline
  • zeama de la 1 lămâie
  • 3 căței de usturoi pisați
  • 1 legătură pătrunjel tocat sau mărar verde 
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 2 fire ceapă verde 
  • Sare și piper

Marinadă picantă cu boia și miere

  • 500g aripioare de pui
  • 3 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 1 lingură boia dulce + ½ linguriță boia iute
  • 1 lingură sos de soia
  • 1 lingură miere (nu mult, doar să echilibreze)
  • 1 linguriță usturoi granulat
  • sare, piper

Marinadă cremoasă cu iaurt și curry

  • 500g aripioare de pui
  • 200 g iaurt grecesc
  • 1 linguriță curry pudră
  • 1 linguriță turmeric
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare, piper
  • puțin ghimbir ras (opțional)

Mod de preparare

Se spală bine aripioarele și se șterg cu șervețele, pentru ca marinada să se prindă mai bine. Se împart în trei boluri.

În primul bol se pun aripioarele. Blendează uleiul de măsline, zeama de lămâie, mărar, busuioc, mentă, usturoiul și ceapa verde, sare și piper până iese o marinadă verde, ușor acrișoară, perfectă pentru o carne fragedă și aromată.

În al doilea bol se pun peste  aripioare: ulei, boia dulce, puțină boia iute, sos de soia, usturoi granulat, sare, piper și o lingură de miere. Aici e magia culorii: aripioarele vor prinde o crustă ușor caramelizată și un gust irezistibil de grătar.

În ultimul bol, se pun peste aripioare iaurt grecesc, curry, turmeric, ulei de măsline, sare, piper și, dacă ai, puțin ghimbir ras. Iaurtul frăgezește carnea și o face moale, iar condimentele dau o aromă orientală fină.

Aripioarele se lasă la frigider cel puțin două ore, dar dacă ai timp, peste noapte ies și mai bune.

Când grătarul e încins, se scot din marinadă, se scutură ușor de exces și se așază pe gril. Se întorc des, până când pielea devine aurie și crocantă.

Le întorc pe grătar doar când încep să se desprindă singure, așa știu că s-au rumenit frumos. Se vede cum uleiul și condimentele se topesc, iar fumul le dă aroma aceea de vară. Nu le grăbesc. Le las să prindă culoare, să sfârâie puțin.

Tips & Tricks

Trucuri și sfaturi

  • Dacă vrei ca aripioarele să iasă mai crocante, tamponează-le bine înainte de grătar.
  • Pentru un gust mai intens, adaugă o lingură de oțet în marinada picantă, ajută condimentele să pătrundă mai bine.
  • Dacă faci grătar pe tigaie grill, pune puțină apă sub capac în primele 5 minute, aburul frăgezește carnea.

Întrebări și răspunsuri

Pot folosi alt tip de carne?

Da, aceleași marinade merg perfect și la pulpe, piept sau chiar mușchiuleț de porc (doar timpul de gătire e diferit).

Pot să le coc în cuptor?

Da, la 200°C, aproximativ 35–40 de minute. La final poți porni grillul 5 minute pentru crustă.

Dacă nu am iaurt grecesc?

Merge și un iaurt normal mai gros sau o lingură de smântână amestecată cu puțin lapte.

Pot congela aripioarele marinate?

Da, se pot congela direct în pungă cu marinadă, apoi le decongelezi și le pui pe grătar.

Le pui toate pe un platou, și parcă ai trei feluri de mâncare într-unul singur. Nu trebuie decât o salată rece alături și gata, ai un festin.

 

Trei marinade, un singur grătar!

Dă share prietenilor:

Facebook
X
WhatsApp
Email

Spune-ți părerea

0 0 voturi
Evaluați rețeta
guest
0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Din aceeași categorie

0
Mi-ar plăcea să-mi spui părerea ta despre rețetă. Te rog să lași un comentariu.x
()
x