Spune-le prietenilor:

Sarmale cu carne de curcan în foi de varză murată

Nu trebuie să fie iarnă ca să miroasă a sarmale în casă. Le fac mereu când vreau ceva cald,dar nu greu, iar carnea de curcan e exact acel echilibru: fragedă, aromată, dar ușoară.

Foile de varză murată de anul trecut, păstrate la congelator, aduc gustul de casă, acrișor și nostalgic. Iar forma conică, pe care o prefer, le face delicate, perfecte pentru o oală adâncă în care să stea cuminți, una lângă alta, în sos bogat de roșii.

Fragede, suculente și pline de aromă!

50

Număr porții

3 ore

Timp gătire

românească

Tip bucătărie

Ingrediente

  • 1 varză murată (foile dezghețate și clătite ușor)
  • 1000g carne tocată de curcan (60% pulpă, 40% piept)
  • 2 linguri ulei pentru călit
  • 2 cepe mari, tocate fin
  • 1 morcov mic, ras
  • 100 g orez cu bob rotund
  • 1lingură pastă de roșii
  • 1lingură bulion
  • 1 legătură mărar verde
  • 1 legătură pătrunjel
  • ½ linguriță cimbru uscat
  • ½ linguriță boia dulce
  • Piper negru proaspăt măcinat
  • sare (doar dacă varza nu e foarte sărată)
  • 1-2 foi de dafin
  • 3–4 linguri ulei pentru stratul de jos
  • 500 ml suc de roșii
  • 300 ml apă caldă
  • ½ linguriță zahăr (taie aciditatea roșiilor)

Mod de preparare

Scoate foile de varză din congelator și lasă-le să se dezghețe complet. Clătește-le ușor în apă rece, doar cât să elimini sarea în exces. Alege foile mai subțiri și taie nervurile groase.

Într-o tigaie, pune cele 2 linguri de ulei, adaugă ceapa și călește-o ușor până devine sticloasă. Pune morcovul ras și orezul, amestecă 2-3 minute, doar cât să se încălzească și să se îmbrace în ulei. Adaugă pasta de roșii și bulionul, amestecă și lasă să se răcorească.

Într-un bol mare, pune carnea tocată de curcan. Adaugă amestecul de ceapă și orez, verdețurile, condimentele. Amestecă ușor cu mâna, până când compoziția devine moale, legată și ușor lipicioasă. Dacă pare densă, adaugă 2-3 linguri de apă călduță sau suc de roșii.

Taie foile în bucăți potrivite. Pune o lingură de compoziție la bază, rulează ușor, apoi strânge vârful ca un mic con.

Așază-le vertical într-o oală adâncă, tapetată cu varză tocată și un strop de ulei. Pune printre ele puțin mărar uscat și varză tocată. Deasupra, acoperă cu un strat subțire de varză și frunza de dafin.

Amestecă într-un bol sucul de roșii, apa caldă și zahărul. Toarnă lichidul peste sarmale, cât să le acopere aproape complet. Dacă varza ta e acră, poți adăuga și o lingură de borș sau zeamă de varză.

Pune capacul și lasă-le să fiarbă la foc mic, 2 ore. Dacă vrei gustul acela de sarmale coapte, mută oala în cuptorul preîncălzit la 170°C și mai lasă-le 30–40 de minute.

Când sunt gata, lasă-le să se odihnească cel puțin 30 de minute înainte de servire,  e momentul în care devin catifelate și pline de sos.

Le așez cu grijă pe farfurie, torn puțin sos peste ele și adaug o lingură de smântână rece.

Mămăliga merge perfect, dar la fel de bine o felie de pâine de casă absoarbe tot gustul acela de varză, carne și roșii.

Tips & Tricks

Sfaturi

  • Folosește carne de pulpă de curcan – are grăsime naturală care frăgezește.
  • Nu prăji orezul prea tare, dacă se rumenește, nu mai absoarbe lichid.
  • Pune 2 linguri de ulei sau unt între straturi, ca să rămână moi.
  • Lasă-le să se odihnească după gătire, gustul se leagă și se rotunjește.
  • Sarmalele de curcan în foi de varză murată sunt dovada că tradiția poate fi și ușoară. Au același gust de acasă, dar fără greutate, iar forma conică le face parcă mai elegante,pot fii mai mari sau mai mici, mai potrivite pentru masa de familie sau pentru un prânz de sărbătoare liniștită.
Sarmale cu carne de curcan în foi de varză murată

Dă share prietenilor:

Facebook
X
WhatsApp
Email

Spune-ți părerea

0 0 voturi
Evaluați rețeta
guest
0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Din aceeași categorie

0
Mi-ar plăcea să-mi spui părerea ta despre rețetă. Te rog să lași un comentariu.x
()
x